Έθιμα των Χριστουγέννων

 

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης.Εμείς τις μέρες αυτές πηγαίνουμε στο χωριό μου. Εκεί υπάρχει ένα έθιμο όπου την παραμονή των Χριστουγέννων οι γυναίκες του χωριού μαζεύονται και φτιάχνουν γλυκά αλλά και ψήνουν ζυμάρι πάνω σε πέτρες. Το έθιμο αυτό λέγεται τα σπάργανα του Χριστού.                                                                                     Μούτσιανου Ελένη Ε2 τάξη 8ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

 

Την ημέρα των Χριστουγέννων στις 12:00 η ώρα, στο χωρίο μου, πιστεύουν πως ανοίγουν οι ουρανοί και πως φυτρώνουν μαζί πολλά άγρια κυκλάμινα που έχουν ωραία και παράξενα χρώματα. Αυτά φυτρώνουν ακόμη και πάνω στο χιόνι. Επίσης πιστεύουν πως εκείνη ακριβώς την ώρα που γεννιέται ο Χριστός αν κάνουν μια ευχή –που την θέλουν βέβαια με την ψυχή τους– η ευχή τους αυτή θα πραγματοποιηθεί. Πολλές νοικοκυρές λίγες μέρες πριν στολίζουν το δέντρο, φτιάχνουν γλυκά και θυμιάζουν το σπίτι τους πολύ καλά για να φύγουν οι καλικάντζαροι. Όλος ο κόσμος την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνει νωρίς το πρωί στην εκκλησία.

Καλλιδοπούλου Μαρία Ε2 τάξη 8ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

 

Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων χιλιάδες παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους για να διαδώσουν το χαρμόσυνο νέο : τη γέννηση του Χριστού. Κρατώντας τρίγωνα στα χέρια ή άλλα όργανα τραγουδούν το : Καλήν ημέραν άρχοντες…….

Σε μερικά μέρη της πατρίδας μας όμως τα παιδιά κρατούν στα χέρια ομοιώματα πλοίων ή ομοιώματα εκκλησιών. Σε μερικά μέρη κρατούν κλαδιά με τα οποία χτυπούν απαλά τους σπιτικούς για να τους δώσουν δύναμη και υγεία. Μερικές φορές τα κάλαντα συνοδεύονται και από μιμικές κινήσεις ή συμβολικές πράξεις.

Τα κάλαντα είναι ένα πολύ ωραίο έθιμο που αρέσει πολύ στα παιδιά.

Παπαδόπουλος Πάνος  Ε2 τάξη 8ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

Τα παραπάνω έθιμα των Χριστουγέννων δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "ΤΑ ΣΑΪΝΙΑ" της Στ2 τάξης του 3ου Δ.Σ.Σταυρούπολης.

Κατασκευή - Συντήρηση ιστοσελίδων Χαριζάνης Ιωάννης