ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

Στα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν νομίσματα σαν τα σημερινά. Οι άνθρωποι αντάλλαζαν τα EYRO1.jpg (4753 bytes)προϊόντα τους με άλλα από άλλες περιοχές. Έτσι γινόταν το εμπόριο.

Σε κάτι νησιά της Νέας Γουινέας οι άνθρωποι είχαν για νομίσματα μεγάλες μυλόπετρες και επειδή δεν μπορούσαν να μετακινηθούν τις είχαν στο σπίτι τους και ήταν όλη τους η περιουσία.

Σε άλλη περιοχή είχαν γουρούνια. Ο γαμπρός για να πάρει την νύφη από τον πατέρα της συμφωνούσαν πόσα γουρούνια άξιζε και ο γαμπρός έπρεπε να δώσει για να πάρει της νύφη. Μια καλή νύφη έκανε 11 γουρούνια.

 

EYRO2.jpg (5157 bytes)Αργότερα ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα ένα νέο νόμισμα. Το νόμισμα αυτό ήταν μια μεγάλη ράβδος που ονομαζόταν οβελός. Οι οβελοί ήταν κατάλληλα φτιαγμένοι ώστε στο χέρι ενός ανθρώπου να χωράνε έξι. Οι έξι οβελοί ήταν μία δραχμή. Στη Λυδία και στην Ιωνία ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κέρματα, φτιαγμένα από ήλεκτρο. Αυτά τα νομίσματα άρχισαν να κυκλοφορούν και έμειναν για πολλά χρόνια. Ώσπου ένας πλούσιος Κινέζος αποφάσισε να δώσει τα χρήματα του σε έναν άνθρωπο για να τα φυλάει. Για να είναι σίγουρος όμως έγραψε σε ένα χαρτί μαζί με εκείνο τον άνθρωπο το όνομα του και διάφορα σχέδια για να το αναγνωρίζει. Ήταν η πρώτη επιταγή και το πρώτο χαρτονόμισμα. Έτσι κυκλοφορούσαν και χαρτονομίσματα και κέρματα. Πολύ αργότερα άρχισαν να κυκλοφορεί και πλαστικό χρήμα δηλαδή πιστωτικές κάρτες.

EYRO3.jpg (15305 bytes)

Η ιστορία του χρήματος της Ελλάδος άρχισε όταν ο Καποδίστριας έκοψε το πρώτο νόμισμα που ονομάστηκε φοίνικας από το πουλί που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, που συμβόλιζε την ξαναγεννημένη Ελλάδα μετά την επανάσταση. Η πρώτη δραχμή κόπηκε το 1833. Αργότερα όταν δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, ήρθε ένας νέος πρωθυπουργός να κυβερνήσει : ονομαζόταν Όθωνας. Αυτός ο βασιλιάς είχε το ίδιο νόμισμα μόνο που στην άλλη πλευρά έγραψε το όνομα του. Το έκανε για να δείξει ότι βασιλιάς τώρα ήταν αυτός.

Είδαμε την δραχμή που σε λίγο θα εξαφανιστεί.

Τέλος μιλήσαμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ευρωζώνη. Οι χώρες που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 15 ενώ οι χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη είναι 12 γιατί 3 χώρες, η Αγγλία, η Σουηδία και η Δανία δεν συμμετέχουν γιατί θέλουν να διατηρήσουν το δικό τους νόμισμα.

Είδαμε τα Ευρώ και τις υποδιαιρέσεις τους. Θα κυκλοφορούν Ευρωσέντ που αλλιώς θα λέγονται λεπτά. Ένα Ευρώ αντιστοιχεί σε 340,750 δραχμές. Είδαμε και τα Ευρώ που θα κυκλοφορήσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλήσαμε για τις δύο όψεις που υπάρχουν στα κέρματα. Η μία θα είναι η εθνική που θα έχει διάφορα σύμβολα της χώρας και η άλλη θα είναι η κοινή που θα είναι ίδια σε όλες τις χώρες. Στα χαρτονομίσματα απεικονίζονται πύλες και παράθυρα που συμβολίζουν την ένωση των χωρών και το ανοιχτό πνεύμα.

   EYRO4.jpg (13546 bytes)                                                                                                            Παπαδόπουλος Πάνος-Καλλιδοπούλου Μαρία

Κοτσίδης Στέφανος-Μεντής Διονύσης-Ε2 τάξη

8ο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

- - - - - - - - - - - - - - -