8ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

 

Θεσσαλονίκη

 

Γεωγραφία                  Λευκός Πύργος

Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδος. Αποτελεί το σημαντικότερο συγκοινωνιακό κόμβο της Β. Ελλάδας. Από αυτόν περνούν οι αυτοκινητόδρομοι και οι σιδηρόδρομοι για την Ευρώπη μέσω Γιουγκοσλαβίας , εγγύς ανατολής και μέσω Τουρκίας.

Ιστορία                   πανοραμική εικόνα της πόλης

Κατά το γεωγράφο της αρχαιότητας Στράβωνα , η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο. Μετά το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου ο Κάσσανδρος παντρεύτηκε την κόρη του Φιλίππου Β και ετεροθαλή αδελφή του Αλέξανδρου Θεσσαλονίκη το όνομα της οποίας έδωσε στην πόλη.

Κατά την εποχή του Νέρωνα επισκέφθηκε την πόλη ο Απόστολος Παύλος (54μ.Χ.) και επί τρεις εβδομάδες κήρυξε την χριστιανική θρησκεία . Αργότερα από την Κόρινθο έγραψε τις δυο <<Προς Θεσσαλονικείς >> επιστολές .

Το 305 ο Γαλέριος μαζί με τον Κωνσταντίνο Χλωρό εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και την έκανε πρωτεύουσα του αφού διαδέχτηκε τον Διοκλητιανό και έγινε Αύγουστος. Τότε φαίνεται πως χτίστηκαν η Ροτόντα , ο ιππόδρομος , το ανάκτορό του οι αψίδες κ.α.

Το 306 μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος

Το 379 από την Θεσσαλονίκη ο Μ.Θεοδόσιος κατεύθυνε τον αγώνα κατά των Γότθων ,έχτισε τα τείχη της πόλεως (380) και διέταξε τη σφαγή χιλιάδων κατοίκων μέσα στον ιππόδρομο (392)

Επειδή οι Θεσσαλονικείς δολοφόνησαν τον αρχηγό των Γότθων και φρούραρχο της πόλης Βουτέριχο.

Το 582 έγιναν οι πρώτες επιδρομές των Σλάβων . Πέντε πολιορκίες αντιμετώπισε η Θεσσαλονίκη αλλά το 687 ο Ιουστινιανός απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό το 1912 (26 Οκτωβρίου) και άρχισε μια νέα περίοδος για την πόλη.

Το 1917 η πόλη καταστράφηκε από μια τρομερή πυρκαγιά που έκαψε τα 2/3 της πόλης .

Στο Β παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανοί κατέλαβαν την Θεσσαλονίκη . Μετά την λήξη του πολέμου και την απελευθέρωση η Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε σε πολλούς τομείς με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας.

Αξιοθέτα   πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Λευκός Πύργος (15ος αι).                                                  Αψίδα του Γαλερίου (4 ος αι) με αξιόλογες ανάγλυφες παραστάσεις σχετικές με τη νίκη του Γαλερίου κατά των Περσών (297 μχ).                                          Πανεπιστημιούπολη , Καυταντζόγλειο Στάδιο, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιέχει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους χριστιανικούς χρόνους.                                                                         Πύργος του Ο.Τ.Ε. μέσα στο χώρο της Διεθνής Έκθεσης που κατασκευάστηκε το 1971.

Εργασία των μαθητών-μαθητριών της ΣΤ2 τάξης

Ποντίκη Γιάννη, Μπαγιώτα Θεανώς, Ηλιάδου Νατάσας,

Κουμπού Μαρίας, Λεωνίδη Γεώργιου.

Κατασκευή ιστοσελίδων Χαριζάνης Γιάννης