8ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Ανακοινώσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τα παιδιά του ΣΤ1 του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Παρασκευή 4-11-2022 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:   

«Από τη Γη στο Φεγγάρι κι ακόμη παραπέρα-χθες, σήμερα, αύριο»

Πώς επηρεάζει η  σχέση του ανθρώπου με τη φύση το μέλλον του πλανήτη; Μπορούμε να επέμβουμε; Πώς  αποτυπώνεται η σύγχρονη αυτή προβληματική στη εικαστική δημιουργία από τους καλλιτέχνες;

Οι μαθητές μαζί με την κ. Βίλλυ Πολυζούλη ( Μουσειολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, MOMus, ΜΣΤ) προσεγγίζοντας  επιλεγμένα έργα τέχνης των μόνιμων συλλογών του   μουσείου και της περιοδικής έκθεσης «κοινό κτήμα»,  κλήθηκαν να «σχολιάσουν» εικαστικά το μέλλον της γης όπως το οραματίζονται. Με αφορμή την πρώτη κινηματογραφική ταινία του G.Melliers με τίτλο «Ταξίδι στο φεγγάρι», που το 1902 προβλέπει την «κατάκτηση της Σελήνης από τον άνθρωπο, οι μαθητές σχολίασαν την πρόβλεψη του Ά.Κατσιλάκη για ένα δυστοπικό μέλλον στο γλυπτικό του έργο. Περιδιάβηκαν  απροσπέλαστα φυσικά τοπία που «αμύνονται» στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση μέσα από το ζωγραφικό έργο του Β. Σαλπιστή και αναρωτήθηκαν  για τη σχέση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός όπως αυτή αποτυπώνεται στο φωτογραφικό έργο του Τσαγκαράκη. Στην πορεία τους συνάντησαν  το φεγγάρι ξανά στο έργο (video art) της Γ. Παπαδοπούλου με τίτλο “When… I was the moon”,  που τους   μετέφερε  σε ονειρικά φυσικά τοπία και ολοκλήρωσαν  το ταξίδι τους, στο εικαστικό εργαστήρι. Αυτή τη φορά  κατασκεύασαν  τη δική τους εικαστική εκδοχή της γης  με την τεχνική του κολλάζ και επέλεξαν  τη διαδρομή που θα διανύσει το φεγγάρι!  

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΦΟΡΟΣ

Related Post

#CodeWeek – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ#CodeWeek – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – CodeWeek, είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,Σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού υλοποιεί το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» σε Δημοτικά Σχολεία της